Optimal renhold af dine tænder indebærer tandbørstning to gange dagligt (morgen og aften) samt renhold af tandmellemrummene minimum én gang dagligt med tandstikkere, tandtråd eller flaskerensere. Optimal renhold forebygger udover huller i tænderne også eventuelle sygdomme i tandkød og tændernes støttevæv.
Plak skal fjernes
De belægninger der sætter sig på tænderne, kaldes plak og er en sammenkobling af føderester og bakterier. Du kan selv fjerne plak ved optimal renhold af dine tænder. Får plak derimod lov til at sidde på tænderne i længere tid, vil kalken i spyttet føre til mineralisering af plakken og der dannes tandsten.
Tandsten skal fjernes af tandlægen eller tandplejeren ved professionel rensning.
Tandsten, der gennem længere tid ikke fjernes, vil vokse ned langs rodoverfladen, og dermed kan tandkødsbetændelse (gingivitis) og paradentose (marginal parodontitis) opstå.
Kronisk betændelse
Paradentose er ofte er en langsomt fremadskridende proces. Sygdommen viser sig som en kronisk betændelse i tændernes støttevæv (tandkød og kæbeknogle). Betændelsen nedbryder langsomt kæbeknoglen, hvori tænderne er fæstet og tænderne risikerer at blive så løse at de mistes.
Paradentose ses i enkelte tilfælde at have et mere akut og aggressivt forløb, hvorved knoglenedbrydningsprocessen forløber ganske hurtigt. Det er derfor meget vigtig at konsultere sin/en tandlæge ved tegn på paradentose..
Tegn på paradentose
– ømt, rødt, hævet, blankt tandkød
– blødning fra tandkødet ved tandbørstning
– dårlig ånde (halitose)
– løse tænder
Behandling af paradentose
Første trin i behandling af paradentose er en parodontal undersøgelse (PUDS), der bl.a. indeholder en registrering af de fordybede tandkødslommer. Registreringen af lommerne giver en ide om hvor slem sygdommen er og hvilken videre behandling der er behov for. Efter registrering af lommer foretages rensning af tænder og mindre dybe lommer (udvidet tandrensning). Ved dybere tandkødslommer med tandsten, kan det være nødvendig med rensning af rodoverfladerne (tandrodsrensning).
Her på klinikken anvendes bl.a. FotoSan og/eller laser i forbindelse med behandling af paradentose.
Fotosan er en behandling der bygger på Lys Aktiveret Desinfiktion (LAD). Efter fjernelse af plak og tandsten lægges en gel i de fordybede tandkødslommer, hvorefter man med en specielt lampe lyser ned i lommerne. Som følge af lyspåvirkningen frigives iltradikaler, der ødelægger/smadre de sygedomsfremkaldende bakterier i lommerne.
Ofte er det også en ubalance i bakteriefloraen i tandkødslommerne, med overvægt af sygedomsfremkaldende bakterier, der er årsag til paradentose. Derfor supplerer vi ofte paradentose behandlingen med Prolacsan. Prolascan er et probiotikum (“gode bakterier”), der i form af en gel, ilægges de rensede og desinficerede tandkødslommer. Herved opnås en overkolonisering med “gode bakterier”. Man ændre altså bakteriefloraen i lommerne til en mere “sund” flora. Prolacsanbehandlingen fortsættes, efter ilæggelse af gelen, med Prolacsan sugetabletter i tre måneder for at øge tilstedeværelsen af “gode bakterier”.
Paradentosepatienter skal ses med korte intervaller, til der er kontrol med paradentosen.
Vi gør opmærksom på, at der er en øget risiko for at få paradentose, hvis man ryger, er diabetespatient, eller hvis andre i familien lider af sygdommen.
Patienter med hjertekar-sygdomme skal være særligt opmærksomme på god mundhygiejne, da bakterierne fra paradentosen kan forværre éns sygdomsproces.
Kontakt os for yderlig information om paradentose og paradentosebehandling.