En helprotese erstatter alle tænder i overkæben og/eller underkæben. Helproteser skal dagligt tages ud og rengøres.

En aftagelig delprotese kan erstatte tænder, som er mistet. Det kan dreje sig om en enkelt tand eller flere tænder.

En aftagelig delprotese skal ligeledes dagligt tages ud og rengøres. Delprotesen sidder fast i munden ved hjælp af bøjler på de naturlige tænder, der er tilbage.

Tilvænning af tandprotesen kræves

Nogle mennesker vænner sig hurtigt til tandproteser, for andre tager det lidt længere tid. For at  at vænne sig til sin protese, gælder det om at bruge protesen så meget som muligt – også under måltiderne.

Ømhed og ubehag ved tandprotesen
Selv om tandlægen har været omhyggelig med at tilpasse proteserne nøjagtigt til munden, kan der i begyndelsen forekomme ømhed ved brug af disse. Man kan evt. også have en smule besvær med at sige visse lyde med proteserne. Vil man fremskynde tilvænningen, kan man for eksempel læse højt for sig selv i et rimeligt tempo.

Man kan i opstartsperioden ligeledes føle besvær ved at have både tænder og mad i munden på én gang.

I disse tilfælde anbefales det at indtage mad, der er nemt at tygge: Fisk, grød, fars, suppe m.m. Senere kan man tage fat på føde, der kræver mere grundig tygning.

Når man bruger tandprotese
Det er bedst altid at skylle mund og protese grundigt efter et måltid. Dette er for at fjerne madrester, som evt. kan sætter sig på og under tandprotesen.

Fjernes madresterne ikke, omdannes de af bakterierne i munden til belægninger (plak). Udover at det ikke er særlig kønt at have belægninger på tandprotesen kan det også give dårlig ånde og svamp under protesen. Svamp i mundhulen forebygges yderligere ved dagligt at børste ganen og tungen med en blød tandbørste og tandpasta.

Pleje af tandproteser

Til pleje af tandproteser bruges en protesebørste samt håndsæbe. Der skal ikke bruges tandpasta, da indholdet af slibemiddel vil ødelægge protesen.

Husk, at alle tandprotesens flader skal børstes grundigt. Tandprotesen kan nemt gå i stykker, hvis den tabes. For at undgå dette kan man fylde lidt vand i vaskekummen, så den lander blødt, hvis den tabes.

Kontakt os for yderlige information om tandproteser