En tand består en tandkrone (ses i munden) og en tandrod (ses ikke da den sidder i kæbeknoglen). Inden i tanden findes tandnerven (pulpa)

Ved infektion i tandnerven, hvis tandnerven dør eller hvis man er uheldig at knække sin tand, så tandnerven blottes eller tager skade, kan det være nødvendigt at fjerne tandnerven – dette kaldes en rodbehandling.

Rodbehandling

En rodbehandling går altså kort fortalt ud på at fjerne tandens nervevæv, desinficere rodkanalen og derefter fylde kanalen op med et plastisk materiale. Dvs. det er IKKE selve roden der fjernes, kun nervevævet i rodkanalen.

En rodbehandling kan kræve ét til flere besøg hos tandlægen afh. af graden af infektion. Efter endt rodbehandling kan der evt. forekomme let ømhed af tanden. Denne ømhed aftager i løbet af et par dage for til sidst helt at forsvinde.

Efter en observationstid på 6-12 mdr bør tanden krones, da den ofte bliver “svag” efter en rodbehandling.

Rodspidsamputation
Enkelte rodbehandlede tænder heler ikke fuldstændig af sig selv eller der kan opstår reinfektion på rodspidsen. I sådanne tilfælde kan der på sigt blive tale om fjernelse af rodspidsen blive nødvendig.

 

Kontakt Tandklinikken for yderligere information omkring rodbehandling.