Dårlig ånde skyldes oftest affaldsstoffer fra bakterier på tungeryggen, i plakken på tænderne og i tandkødslommerne.

Bakterierne producerer svovlholdige forbindelser ved nedbrydning af aminosyrer. Det er en normal proces hos alle mennesker, men er mest udpræget ved nedsat spytsekretion som for eksempel under søvn, langvarig tale eller stress.

Udenlandske undersøgelser tyder på, at over halvdelen af befolkningen mener at have dette problem, selvom tiden kræver en frisk og vellugtende ånde.

Morgenånde
Undersøgelser viser, at mere end hver anden har dårlig ånde om morgenen. Dette skyldes, at stofskiftet er nedsat om morgenen, og munden renses ikke i nær samme grad under søvn.

Da mundens muskler er i ro om natten, er produktionen af spyt stærkt nedsat. Det betyder, at mængden af afstødte slimhindeceller og bakterier i mundhulen øges, da de ikke skylles bort af spyttet.

Hører man til dem, der ånder gennem munden, forstærkes den dårlige ånde yderligere.

Sultånde
Jo længere tid siden det er, vi har spist, jo større risiko er der for dårlig ånde grundet nedsat spytmængde. Det giver flere bakterier.

I mangel på madrester i munden vil bakterierne i mundhulen kaste sig over proteinstoffer og afstødte slimhindeceller. Hormonalt betinget dårlig ånde kan for eksempel opstå i forbindelse med menstruation og graviditet.

Dårlig ånde hos børn
Skyldes ofte betændte mandler, hvor madrester og bakterier gemmer sig i små hulrum i mandlerne. Dårlig ånde hos ældre kan have mange årsager.

Sygdomme, ændringer i spytkirtlerne, dårlig mundhygiejne, uregelmæssige måltider, indtagelse af medicin og et ændret stofskifte spiller typisk ind.

Dårlig ånde på grund af mad og drikke
Aromatiske stoffer i for eksempel hvidløg og alkohol går direkte i blodet og udskilles gennem lungerne med dårlig ånde til følge.

Kød – især fedt kød – omdannes blandt andet til flygtige fedtsyrer i fordøjelsessystemet og udskilles gennem lungerne. Fed kost i det hele taget kan give et surt miljø, der igen giver dårlig ånde.

Derudover kan indtagelse af store mængder mælk og mælkeprodukter give dårlig ånde.

Hvad gør man?
Det bedste middel er stadig først og fremmest en god mundhygiejne.

Det hjælper at holde tænderne rene og tandkødet sundt, og det kan også være en hjælp at børste eller skrabe belægningerne af tungen.

Man kan også supplere med Prolascan sugetabletter, der indtages en gang dagligt i en periode på en-tre mdr. Prolascan er et probiotikum, der ændre bakteriesammensætningen i mundhulen, så de ildelugtende bakterier bekæmpes.

Tandlægerne Nørrebrogade sælger Prolascan sugetabletter.